Welk effect heeft de inflatie op mijn pensioen?

Welk effect heeft de inflatie op mijn pensioen?

14 oktober 2022

Inflatie is een groot risico voor onze pensioenen. Zeker de laatste jaren zijn pensioenen als gevolg van de lage rente en de stijging van de levensverwachting (met als gevolg lage dekkingsgraden) niet of nauwelijks geïndexeerd (= waardevast gehouden). Dat betekent dat veel pensioenen minder waard zijn geworden, omdat de prijzen in die periode wel zijn gestegen.

Veel mensen weten zelfs niet of hun pensioenregeling een geïndexeerde of niet-geïndexeerde regeling is. Heeft u een niet-geïndexeerde pensioenregeling? Dan blijft uw pensioen gelijk en zorgt de inflatie ervoor dat u van uw pensioeninkomen steeds minder kunt kopen of betalen.

De enorme inflatie van dit moment, onder andere door de stijging van de energieprijzen, is dan ook een groot probleem. Het lukt pensioenfondsen niet om de pensioenen even hard te laten stijgen als de inflatie bij geïndexeerde pensioenregelingen. Ondanks de hogere rente zullen de indexaties van de pensioenen achterblijven bij de prijsontwikkeling. Het is hopen op betere tijden, want er zijn geen eenvoudige oplossingen voor handen. Wilt u meer weten over uw pensioensituatie of wilt u weten of uw pensioenregeling een geïndexeerde of niet-geïndexeerde pensioenregeling is, neemt u dan gerust contact op met Kleijkers Pensioenen en Hypotheken.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers