Samen een huis gekocht en nu uit elkaar. Welke hypotheekmogelijkheden zijn er?

Samen een huis gekocht en nu uit elkaar. Welke hypotheekmogelijkheden zijn er?

23 februari 2023

Als mensen samen een woning bezitten en ze gaan uit elkaar, moet goed worden overlegd over de gezamenlijke woning. In een klein percentage van de gevallen kan één van de twee, als die persoon dat ook wil, alleen de hypotheek voortzetten. De andere partner wordt dan verwijderd uit de hypotheek. Ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid wordt dat genoemd.

Er zijn ook andere mogelijkheden:

  • Soms kan één van beide partners met een ander persoon de hypotheek overnemen, bijvoorbeeld met een broer/zus of met een nieuwe partner.
  • Soms ook kunnen ouders of vrienden/bekenden helpen.

Maar meestal is het lastig om de hypotheek voort te zetten. In de praktijk wordt er ook wel eens voor gekozen dat de ene partner in de woning blijft wonen en de ander op een ander adres gaat wonen, maar dat beiden schuldenaar blijven voor de hypotheek. Meestal betaalt de partner die in de woning blijft dan de volledige hypotheek. Toch is dat een onwenselijke situatie, want als die partner de hypotheek niet meer betaalt, kan de andere partner, die geen woongenot meer heeft van de betreffende woning, toch door de bank worden aangesproken om de hypotheek te betalen. Bovendien krijgt de partner, die niet meer in de woning woont waar de hypotheek op rust, veel moeilijker een hypotheek voor een andere woning.

Verder zijn er nog fiscale aspecten die van belang kunnen zijn. Als u onverhoopt in zo’n situatie belandt of als u in het algemeen meer informatie wilt over hypotheken, neemt u dan gerust contact met ons op.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers