Pensioengaten! Waar zijn ze gebleven? Lees deze blog nu, want straks is het te laat!

Pensioengaten! Waar zijn ze gebleven? Lees deze blog nu, want straks is het te laat!

25 mei 2023

Pensioengaten! Rond de millenniumwisseling kwamen deze geregeld onder de aandacht. Denk maar aan artikels in kranten, items in het journaal en spotjes op radio en televisie. En natuurlijk via jouw financieel adviseur. Pensioengaten werden destijds sneller gedicht dan gaten in de ozonlaag.

En nu? Wie hoort nog wel eens iets over zijn of haar pensioengat? Niemand toch!? Zijn er dan geen pensioengaten meer?

Pensioengaten zijn nu groter dan ooit. Ze zijn zelfs bijna niet meer te dichten. Waar we in het verleden veel eindloon-pensioenregelingen hadden, waarbij 70% en meer van het laatst verdiende salaris bijeen werd gespaard, bleken deze regelingen naderhand te duur. De eindloon-pensioenpremies werden voor zowel werkgevers als werknemers onbetaalbaar. Toen we een verschuiving zagen van eindloon naar middelloon, waarbij 70% van het gemiddelde salaris bij elkaar werd gespaard, is daar destijds handig op ingespeeld door verzekeraars en adviseurs. De verzekeraars verdienden geld met de premies voor de lijfrentes die werden aangeboden om de pensioengaten te dichten. En de adviseurs verdienden geld door de provisie die door de verzekeraars aan hen werd betaald.

Sinds ongeveer een decennium geldt echter een provisieverbod op levensverzekeringen, zoals lijfrentes. Bovendien zijn er nieuwe producten ontstaan, zoals de bancaire lijfrentes, in de volksmond ook wel banksparen genoemd. Daardoor zijn nog maar weinig partijen druk bezig met het aanbieden van producten om pensioengaten te dichten. De aandacht voor deze pensioengaten is daarmee weg en het onderwerp lijkt daarmee van tafel. Helaas naar mijn mening.

Want zoals gezegd: pensioengaten zijn op dit moment vaak groter dan ooit. De nieuwerwetse pensioenregelingen bieden minder pensioeninkomen dan de vroegere pensioenregelingen. Dus ik maak regelmatig mee dat klanten hun pensioen vinden tegenvallen. Zij hebben zich weinig tot niet in hun pensioensituatie verdiept en komen er nu, vlak voor hun pensionering als het te laat is, achter dat zij veel minder pensioen hebben opgebouwd dan verwacht. Houd jij van negatieve financiële verrassingen? Dan heb ik goed nieuws. Je hoeft niks te doen! Maar hoor jij bij de meerderheid van de Nederlanders, die niet van negatieve financiële verrassingen houden? Kom dan tijdig in actie. Heb nu oog voor jouw pensioen. Want straks is het te laat. Patrick Kleijkers van Kleijkers Pensioenen en Hypotheken kan je hierbij helpen. Neem contact op, voordat het te laat is!

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers