NHG-grens omhoog in 2023

NHG-grens omhoog in 2023

09 november 2022

In 2023 gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. De huidige grens van € 355.000,- gaat met € 50.000,- omhoog naar € 405.000,-. Met energiebesparende voorzieningen wordt de nieuwe grens zelfs € 429.300,-. Dit is gezien de sterk gestegen huizenprijzen het afgelopen jaar ook nodig. Ieder jaar wordt de grens voor NHG-hypotheken opnieuw vastgesteld. Men gaat dan uit van de woningwaarde van de afgelopen 27 maanden, plus 4%. De 4% procent is vorig jaar voor het eerst meegenomen vanwege de sterk stijgende woningprijzen.

De drie belangrijkste voordelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie

  1. Vangnet als u in financiële problemen komt door bijv. scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden
  2. Lagere hypotheekrente
  3. Verkoopt u uw woning met verlies dan kan onder bepaalde voorwaarden de restschuld worden kwijtgescholden

Aan het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn wel kosten verbonden. De huidige eenmalige premie van 0.6% (ook wel borgtochtprovisie genoemd) van het hypotheekbedrag gaat niet omhoog. Met dat geld wordt de buffer gevormd voor de steun aan de huiseigenaren die dat nodig hebben.

NHG-hypotheek en de notaris
U betaalt voor de Nationale Hypotheek Garantie een borgtochtprovisie. De bank haalt deze kosten af van het bedrag dat naar de notaris wordt overgemaakt en draagt het geld af aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dit is de uitvoerder van NHG. Dit ingehouden bedrag ziet u terug op de afrekening van de notaris. Op die afrekening kunt u precies zien welk bedrag aan hypotheek u heeft afgesloten en wat daarmee gebeurd is.

Gaat u een hypotheek afsluiten met NHG, dan gaat u voor het tekenen van de hypotheekakte naar de notaris. De tarieven van de notarissen kunnen verschillen, dus met offertes opvragen bij meerdere notarissen kunt u mogelijk geld besparen.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers