Hoge rente slecht voor nieuwbouwmarkt

Hoge rente slecht voor nieuwbouwmarkt

27 december 2022

Zoals bekend mag worden verondersteld kampt Nederland met een groot tekort aan woningen. Plannen voor nieuwbouwprojecten dreigen echter steeds vaker in het water te vallen. Dat komt ook door al langer voorkomende problemen, zoals het stroperige proces rondom vergunningen. Maar er zijn ook nieuwe problemen.

Beleggers haken steeds vaker af als het gaat over investeren in een bouwproject, omdat zij door de hoge rente ook op minder risicovolle wijze een behoorlijk rendement kunnen halen met hun geld. Een bouwproject met een laag rendement wordt daardoor voor beleggers steeds minder interessant.

Ook de hogere hypotheekrente is een bottleneck. Nieuwbouw is sowieso al een stuk duurder als gevolg van de gestegen prijzen van bouwmaterialen en werkuren. En door de hogere rente is ook de leencapaciteit van veel potentiële kopers een stuk lager geworden. Bovendien speelt de onzekerheid over de economische ontwikkelingen een grote rol: immers, als je een nieuwbouwwoning koopt, duurt het soms wel 2 à 3 jaar voordat je er kunt intrekken. Is de woning dan wel zoveel waard als nu wordt verondersteld?

De prijzen van nieuwbouwwoningen zullen ook minder snel dalen, omdat de investeringen die zijn gedaan moeten worden terugverdiend.

Doelstelling is dat er ieder jaar 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd, maar die dolestelling wordt nog steeds niet gehaald.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers