Hoe profiteer ik van de overwaarde op mijn eigen woning?

Hoe profiteer ik van de overwaarde op mijn eigen woning?

21 juli 2023

Woningbezitters kunnen overwaarde hebben op hun eigen woning. Er is sprake van overwaarde als de actuele waarde van de woning hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Afhankelijk van jouw individuele wensen kun je profijt trekken uit deze overwaarde.

Zo kan de overwaarde worden gebruikt voor het verduurzamen van jouw huis. Denk hierbij aan de installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of isolerende beglazing. Overigens is voor het verduurzamen van de woning niet altijd overwaarde nodig. Vaak zijn de maandelijkse lasten voor het opnemen van extra hypotheek (al dan niet via overwaarde) een stuk lager dan de maandelijkse besparing op de energierekening. Verduurzamen loont over het algemeen. Bovendien lijkt het op de woningmarkt steeds meer de kant op te gaan dat duurzamere, dus energiezuinigere woningen, beter verkopen dan andere woningen.

Ook kun je de overwaarde gebruiken voor andere doeleinden. Denk hierbij aan het doen van een schenking, bijvoorbeeld aan je kinderen, het maken van een wereldreis, het aanvullen van het pensioen of het creëren van extra financiële ruimte. Zo heeft elk huishouden zijn eigen wensen.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden met je overwaarde of voor het verduurzamen van je woning? Neem dan contact op met Kleijkers Pensioenen en Hypotheken. Onze hypotheekadviseur kan je alles vertellen over jouw mogelijkheden.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers