Het energielabel heeft vanaf 2024 invloed op je maximale hypotheek

Het energielabel heeft vanaf 2024 invloed op je maximale hypotheek

17 augustus 2023

Vanaf 1 januari 2024 wordt de maximale hypotheek, jouw uiterste leencapaciteit, afhankelijk van het energielabel van de woning, waarop de financiering betrekking heeft. Hoe duurzamer de woning, hoe hoger jouw maximale hypotheek. De totale lening moet uiteraard wel binnen het maximale bedrag blijven dat je mag lenen op basis van de marktwaarde van de woning.

Kortom, hoe hoger je energielabel, hoe meer je kunt lenen. Energielabels voor gebouwen kennen de waarden A tot en met G, waarbij G de minst duurzame categorie is. Wie in 2024 een woning koopt met een energielabel G, F of E kan minder lenen dan nu. Daarentegen kunnen woningen met een G, F of E label tot 20.000 euro extra lenen voor verduurzaming van de woning, mits zij aan de voorwaarden voldoen.

Het energielabel wordt dus steeds belangrijker. Jarenlang werd het energielabel afgedaan als een bijkomstigheid. Sinds de energiecrisis is het al lastiger om woningen met lagere energielabels te verkopen. In de toekomst bestaat de kans dat banken dit soort woningen helemaal niet meer financieren of een renteopslag hanteren. Sommige banken geven op dit moment extra korting bij het financieren van een woning met een hoog energielabel (A en/of B). Dat kan in de toekomst wellicht omslaan naar een hogere rente voor woningen met labels G, F en misschien ook E.

Het is nog moeilijk exact aan te geven hoeveel minder maximale hypotheek een woning met het laagste energielabel (G) oplevert ten opzichte van een woning met het hoogste energielabel (A), maar dit zou zo maar om meerdere tienduizenden euro’s kunnen gaan.

Meer weten? Neem dan contact met ons op en plan een afspraak.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers