Gepensioneerden profiteren in 2023 direct van hogere AOW...of toch niet?

Gepensioneerden profiteren in 2023 direct van hogere AOW...of toch niet?

25 januari 2023

In september 2022 werd bekend gemaakt dat de AOW met zo’n 10% zou stijgen. Immers, het minimumloon steeg per 1 januari 2023 met ruim 10% en de stijging van de AOW is gekoppeld aan het minimumloon. Gepensioneerden profiteren dus direct van een 10% hogere AOW in 2023. Of toch niet?

Gebleken is dat de bruto AOW voor alleenstaanden is gestegen met 7,1% en de bruto AOW voor gehuwden met 6,5%. Waarom dan niet met de verwachte 10%? Dat heeft meerdere redenen.

De eerste reden is dat de AOW weliswaar het minimumloon volgt, echter dan gaat het om het netto minimumloon en niet om het bruto minimumloon. Verder heeft het kabinet de inkomensondersteuning voor ouderen verlaagd van bruto € 26,38 per maand in 2022 naar € 5,00 per maand in 2023. Deze inkomensondersteuning maakt onderdeel uit van de bruto AOW. En dan is er qua netto AOW nog onderscheid tussen AOW met en zonder loonheffingskorting.

Algemeen leeft de gedachte dat gepensioneerden er fors op vooruit zijn gegaan. Mensen lezen vooral berichten van grotere pensioenfondsen als ABP, Zorg en Welzijn en Metaal en Techniek. Die fondsen hebben inderdaad hun pensioenen redelijk tot goed verhoogd in 2023. Maar er zijn ook gepensioneerden die alleen leven van de AOW of pensioen hebben opgebouwd bij pensioenfondsen met geen of weinig verhoging. Voor die mensen kan het alsnog tegenvallen, zeker gezien de absurde prijzen van dit moment en de daarmee gepaard gaande hoge inflatie.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers