Als doorstromer wel of niet je hypotheek meenemen?

Als doorstromer wel of niet je hypotheek meenemen?

20 maart 2023

Doorstromers op de woningmarkt zijn mensen die hun volgende woning hebben gekocht. Zij bezitten een woning en gaan verhuizen naar een andere koopwoning.

De meeste doorstromers hebben een hypotheek op hun huidige woning. Veel mensen denken dat bij verkoop een boeterente moet worden betaald, als je met de verkregen koopsom de bestaande hypotheek aflost. Dit is niet het geval. Alleen het nog terug te betalen hypotheekbedrag hoeft aan de bank te worden betaald, maar geen aanvullende kosten, zoals een boeterente. Dat is alleen het geval bij oversluiten van de hypotheek, dat is het veranderen van je hypotheek terwijl je in dezelfde woning blijft wonen.

Voor doorstromers kan het interessant zijn om de hypotheek mee te nemen. Dat is afhankelijk van de voorwaarden van de bestaande, lopende hypotheek. Niet elke hypotheek kent de zogenoemde verhuisregeling. Zonder die verhuisregeling is het niet mogelijk om de hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning. Is er wel een verhuisregeling, dan is het afhankelijk van de nieuwe maandlasten of meenemen van de hypotheek interessant is. Kort gezegd: als de rente van de bestaande, lopende hypotheek lager is dan de actuele hypotheekrente en jouw bank biedt de mogelijkheid om de hypotheek mee te verhuizen, is het meestal interessant om de hypotheek mee te nemen. Nadeel is wel dat je dan alleen terecht kunt bij de bank waar je bestaande hypotheek loopt. Soms leidt meenemen van de hypotheek tot een te lage leencapaciteit, dat heeft met de toetsing te maken. Laat je daarom bijstaan door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Kleijkers Pensioenen en Hypotheken ontvangt u graag. De koffie staat klaar. Maar nu een afspraak via onze website.

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers