5 tips voor starters op de woningmarkt

5 tips voor starters op de woningmarkt

05 september 2022

De zoektocht naar een woning is voor veel starters een frustrerende route. De woningmarkt blijft oververhit en ook de rentes zijn fors gestegen. Wij helpen je graag op weg met enkele praktische tips.

Onze 5 tips voor starters op de woningmarkt:

  1. Laat een hypotheekadviseur je maximale hypotheek berekenen: dan weet je welke woningen voor jou betaalbaar zijn! Vraag ook geregeld (om de paar maanden) om een update van je leencapaciteit, want rente- en wet/regelwijzigingen kunnen de leencapaciteit beïnvloeden.
  2. Laat je begeleiden door een aankoopmakelaar: weliswaar moet je die aankoopmakelaar betalen, vaak verdien je dat geld terug, omdat de aankoopmakelaar scherp onderhandelt in jouw belang.
  3. Check je kredieten vooraf op www.bkr.nl. Elk krediet leidt tot een lagere leencapaciteit (denk hierbij ook aan roodstandfaciliteiten voor je betaalrekening, creditcards en telefoons op afbetaling). Starters zitten vaak nog aan het begin van hun carrière en hebben daardoor vaak geen al te hoge leencapaciteit. Zorg ervoor, indien mogelijk, dat je BKR zo “schoon” mogelijk is. Ook studieleningen hebben invloed op de leencapaciteit.
  4. Laat bij twijfel een bouwtechnische keuring uitvoeren. Twijfel je over de staat van onderhoud van een woning, maar zou je de woning wel graag willen kopen? Een bouwkundig onderzoek kan je dan behoeden voor onvoorziene kosten.
  5. Laat je niet te zeer beïnvloeden. Vaak hoor je van alles van anderen over wat je wel en niet moet doen. Volg je eigen plan en gevoel bij het kopen van de juiste woning voor jou!

Meer weten over dit onderwerp?

Wellicht is onderstaand artikel ook interessant voor u:

Patrick Kleijkers

Patrick
Kleijkers

Annet Kleijkers

Annet
Kleijkers